Beyanname Gözetim Çalısması

Beyanname Gözetim Çalışması

Hazine ve Maliye Bakanlığınca mükellefler çeşitli kategorilere ayrılarak riskli mükellefler aramalı inceleme, düşük riskli mükellefler doğrudan vergi incelemesi ve az riskli mükelleflerde gönüllü uyum kapsamında izaha davet müessesesine tabi tutulmakta ve davet yazıları gönderilmektedir .

Bir mükellefin vergi kaçırdığı veya vergi kaçakçılığına kalkıştığına dair somut belirtiler görülürse (çift defter ve kayıt tutulması, muhasebe hilesi, defter, kayıt ve belgelerin tahrif edilmesi, sahte belge düzenleyen veya kullananlar gibi), vergi incelemesine yetkili olanlarca gerek görülmesi ve gerekçeli yazı ile sulh yargıcından talep etmesi ve onay alması halinde aramalı inceleme yapılabilecektir.

Aramalı inceleme sonucunda riskli işlemlerin varlığının belirlenmesi durumunda vergi kaçakçılığı raporu düzenlenerek sorumlular Cumhuriyet Savcılığına sevk edilerek adli süreç başlatılmakta ve mükellefler özel esaslara alınarak “şüpheli” olarak mali idare tarafından takip edilmektedir. Bu durumda düzenlenen cezalar uzlaşma dışında tutulmaktadır.

Vergi kaçakçılığı olmasa da vergi kaçırdığına dair belirtiler bulunan mükellefler ise doğrudan vergi incelemesine sevk edilmektedir. Müfettişler şüpheli beyan ve bildirimleri tetkik edecektir. Tam inceleme veya sınırlı inceleme ayrımı yapılarak belli bir süre içeresinde incelemenin tamamlanması gerekmektedir. Vergi inceleme sonucunda tarh edilen vergi ve vergi ziyaı kesinleşinceye kadarki süreçte verginin hazineye intikali uzun süreyi gerektirmektedir.

Hazine ve Maliye Bakanlığı hızlı yol almak için yeni bir müessese yürürlüğe koymuştur: İzaha Davet. Böylece, vergi incelemesine başlanılmadan veya takdir komisyonuna sevk edilmeden önce, verginin ziyaa uğradığına delalet eden belirtiler bulunduğu takdirde, vergi incelemesine sevk edilmeden izaha davet edilerek beyannamelerinin 30 gün içerisinde düzeltilerek verginin hızlı bir şekilde hazineye intikali sağlanmaktadır. Mükellef tarafından ihtilafsız yapılan bu düzeltme mali idare tarafından ödüllendirilmekte, bir kat vergi ziyaı cezası yerine % 20 oranında vergi ziyaı cezası düzenlenmekte ve uzlaşma hakkı tanınmaktadır.

Bu amaçla, Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı yeni bir denetim hamlesi ile vergi ziyaı doğma riski bulunan işlemler önceden tespit edilerek ve hatanın ortaya çıkmasından evvel yani vergi ziyaı doğmadan verginin tahsil edilmesi için, BEYANNAME GÖZETİM ÇALIŞMASI ile mükelleflere uyarı yazısı göndermeye başlamıştır. Yazımızın konusu da söz konusu çalışmanın özellikleri ve gereklerinin ortaya konulmasıdır.

Beyanname Gözetim Çalışmasının Özelliği

Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı, uzun bir süredir, risk analiz sistemi üzerinden mükellefleri faaliyetleri grupları ve sektörleri itibariyle analiz ederek kıyaslamakta, olası risk alanlarını belirlemektedir. Bu belirleme sonucunda, riskli mükelleflere 2024 kurumlar vergisi beyannamesi verilmeden evvel kurumlar vergisi beyannamesinin doğru ve eksiksiz verilmesi hatırlatılmaktadır.

BEYANNAME GÖZETİM ÇALIŞMASI kapsamında mükelleflerin her biri için bir Vergi Müfettişi atanmış olup, Müfettişlerce yapılacak beyanname revizyonu ve analizi çalışmaları sonucunda riskli bulunan mükellefler, vergi incelemesine esas olmak üzere risk analiz birimlerince yeniden değerlendirmeye tabi tutulacaktır.

Beyanname Gözetim Çalışmasının Gerekleri

 

Beyanname gözetim çalışması gereği riskli görülen işlemler aşağıda belirtilmiştir.

1.       Dönem içerisindeki gerek nakit kaynaklı gerekse banka ve finans kurumları aracılığıyla yapılan tahsilatların brüt satış hasılatına intikal ettirilip ettirilmediği,

2.       Dönem içerisinde maliyetlere ithal edilen tutarların doğruluğu,

3.       Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 6’ncı maddesine göre safi kurum kazancının doğru hesaplanıp hesaplanmadığı,

4.       Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 9’uncu maddesinde yer alan zarar mahsubuna ilişkin işlemlerin doğruluğu,

5.       Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 8 ve 10’uncu maddelerinde yer alan indirimlerin doğruluğu,

6.       Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 11’inci maddesinde yer alan ve kurum kazancının tespitinde indirim olarak dikkate alınması mümkün olmayan giderlerin kanunen kabul edilmeyen gider olarak dikkate alınıp alınmadığı,

7.       Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 7, 12, ve 13’üncü maddelerinde yer alan vergi güvenlik müesseseleri ile ilgili uygulamaların doğruluğu,

8.       Gerek Kurumlar Vergisi Kanunu gerekse diğer vergi kanunları ile kurumlar vergisi mükelleflerine yönelik getirilen istisna uygulamalarında gerekli şartların sağlanıp sağlanmadığı,

9.       Kurumlar vergisi matrahının hesaplanmasına yönelik işlemlerin kontrolü,

10.    Kurumlar vergisinin hesaplanmasına yönelik işlemlerin kontrolü,

11.    Vergi Usul Kanunu’nda yer alan değerlemeye ilişkin işlemlerin kontrolü,

12.    Vergi Usul Kanunu’nda yer alan enflasyon düzeltmesine ilişkin işlemlerin kontrolü,

13.    Vergilendirmeye esas teşkil eden diğer hususların kontrolü.

Konu Üzerinde Değerlendirmemiz

Vergi müfettişliği kurumu verginin adaletli bir biçimde tahsil edilebilmesi için Devletler için çok önemlidir. Vergi müfettişleri vergi konularının uygulanmasının yasalara uygunluğu konusunda denetim yapan üst düzey devlet görevlileridir.

Beyanname Gözetim Çalışması vergi uygulamasına yönelik bir çalışmadır. Bu çalışmanın vergi denetim elemanları eliyle değil vergi tarhına yetkili olan vergi daireleri tarafından yerine getirilmesi gerekir. Ancak, uygulamada beyanname gözetim çalışmasının vergi uygulamasından sorumlu olan idari birimler değil, vergi denetiminden sorumlu olan Müfettişlerce yerine getirildiği görülmektedir. Bu durumda, vergi müfettişleri uygulamaları denetleyecek konumdayken kendileri denetlenecek konuma indirgenmektedir.

Beyanname gözetim çalışmasında görevli müfettişin denetimini hangi kurum gerçekleştirecektir. Müfettişlerin uygulamaya yönelik bu görevlendirilmeleri büyük bir sorun yaratmakta, doğrudan Bakan’a veya Bakanlık makamına bağlı olan vergi müfettişlerini vergi dairelerine bağlı birer vergi kontrol memuru konumuna indirgemektedir. Hazine ve Maliye Bakanlığınca beyanname gözetim çalışmasının idari görevlilerce yerine getirilmesinin sağlanması, vergi müfettişlerine idari işlem niteliğindeki uygulama görevlerinin verilmemesi gerekmektedir.

Eser Sevinç

Yeminli Mali Müşavir

YMMNET Çalışma Ekibimiz

İstanbul Şişli semtinde bulunan işyerimizde Yeminli Mali Müşavir, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Stajyerlerimizden oluşan ekibimizle çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

  • Tam tasdik raporlaması,
  • KDV iade raporlaması,
  • Tüm diğer mevzuata göre raporlamalar yapılmaktadır.

Etkin ve deneyimli ekibimizle müşterilerimize ilgili resmi kuruluşlara sunulmak üzere raporlar üretmekteyiz.

Kurumlar Vergisi

Kurumlar vergisi mükelleflerine yönelik tam tasdik denetim hizmeti sunmakta, Tam Tasdik Raporları düzenlemekteyiz.

Katma Değer Vergisi

Katma Değer Vergisi iade işlemlerine yönelik olarak KDV İade Raporları düzenlemekteyiz.

Edefterler

XML formatındaki EDefter ve Belgelerinizin görüntülenmesi, işlenmesi ve mali analize tabi tutulmasına yönelik programlar sunmaktayız.

Mali Analiz

Kurumlar vergisi beyannameleri üzerinden her türlü mali tablolarınızı üretebilmekte, mali analiz işlemine tabi tutmaktayız.

Yönetim ve Finans

İşini kendi yöneten iş insanlarının, profesyonel üst düzey yöneticilerin, yönetim performanslarını artırarak şirketi başarıyla hedeflerine ulaştırmaları amacıyla onlarla birlikte çalışıp deneyimlerimizi aktarırız.

Yazılarımız

Türk mali mevzuatı ile ilgili görüş ve önerilerimizi paylaştığımız güncel yazılarımızı okumanızı önermekteyiz.

Çalışma Alanlarımız

Yerli ve yabancı tüm vergi mükelleflerinin Maliye İdaresi nezdindeki tüm işlemlerinin takibi ve danışmanlığını yapmaktayız.

Kurumlar Vergisi
Katma Değer Vergisi
Mali Analiz
Vergi Danışmanlığı
Bağımsız Denetim Danışmanlığı
Enflasyon Düzeltmesi
Finansal İşlemler